Relaxează-te și lasă stereotipurile după ușă

++IMG_20191113_174031În perioada 12-14 noiembrie 2019, am participat la unul dintre cele mai important evenimente în domeniul populației și dezvoltării – Summitul ICPD25 din or. Nairobi, Kenya. Evenimentul a reunit mii de oameni din întreaga lume, lideri activi ai comunității, care au venit cu mesaje inspiraționale și peste 1.200 de angajamente din partea a 170 de țări, pentru crea un viitor mai bun pentru următorii 10 ani.

La Summitul de la Nairobi am avut onoarea să fac parte din delegația Republicii Moldova și să susțin un discurs public privind cele mai de bază provocări legate de drepturile la sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor cu dizabilități din Moldova.

++75636129_1117222128486405_9133432806041452544_nAu fost cele mai emoționante 3 minute din viața mea, fiindcă pentru prima dată am susținut un discurs public în limba engleză la un eveniment de o asemenea amploare, pentru un public atât de divers, și am vorbit despre o problemă atât de sensibilă, dureroasă și actuală nu doar pentru mine, dar și pentru mii de femei din țara mea.

Mai jos găsiți discursul în limba română (în versiunea full) și în limba engleză, prezentat la Summitul de la Nairobi, Kenya.

Relaxează-te și lasă stereotipurile după ușă

Salutare! Cine din voi iubește să-și imagineze lucrurile care îi plac? Vreau să vă propun un mic joc de imaginație. Sunt din Republica Moldova, dar îmi imaginez că nu doar în țara mea, dar și în țara ta și a ta (arăt în sală către diferiți oameni), femeile cu dizabilități se respectă pe sine. Ele nu sunt arătate cu degetul, atunci când merg pe stradă, iar dacă se țin de mâină cu omul iubit – nu sunt întrebate dacă acesta este fratele lor. Nimeni niciodată nu le oferă cu insistență bani, atunci când refuză clar acest lucru. Iar dacă femeia cu dizabilități dorește să nască un copil, nu este întrebată de medic  „Cum o să ai grijă de el?” sau “Nu te temi că va fi la fel ca și tine?”.

Cred că este timpul să spunem STOP prejudecăților! Știu cât de greu i-a fost părinților mei, pentru că atunci când m-am născut, se credea o rușine să ai un copil cu dizabilități. Lumea în mod automat începe să te compătimească, lipindu-ți o mulțime de etichete, fără a te cunoaște, pe când un copil are nevoie doar de dragoste și acceptare. Atât.

Lipsa încrederii de sine a femeilor cu dizabilități din Moldova are rădicini adânci și se trage nu doar din familie, dar și societate, sistem. Știți de ce în Moldova femeiele cu dizabilități sunt percepute ca asexuale? Pentru că așa au fost educate. Familia îți sugerează că dacă ești cu dizabilități, nu poți să naști copii și trebuie să stai acasă. Bărbații nu te tratează ca pe o femeie, pentru că pe nimeni nu te-a învățat cum să fii femeie. Sistemul te percepe ca pe o problemă – un caz social care trebuie rezolvat și necesită tratament.

Pentru mine contează întâi de toate demnitatea umană. Am obosit să aud “sănătate” în loc de la revedere. Conștientizarea faptului că femeile cu dizabilități sunt importante ca personalități va fi primul pas spre vindecarea noastră ca societate. Mentalitatea oamenilor poate fi schimbată prin organizarea campaniilor de informare și sensibilizare, prin publicarea istoriilor de succes ale femeilor cu dizabilități care au întemeiat familii și au născut copii, prin crearea condițiilor de accesibilitatea pentru fiecare. Cred că schimbarea atitudinii nu va întârzia să apară, atunci când femeile cu dizabilități vor deține diverse funcții publice, când vor fi organizate traininguri la tema respectării drepturilor sexual- reproductive pentru familii, care au copii și adolescenți cu dizabilități, dar și pentru personalul medical, pentru a combate discriminarea. 

Fiecare din noi este frumos și valoros în felul său, indiferent de culoarea pielii, de limba vorbită sau modul în care se deplasează. Sigur că eu nu merg pe stradă fredonând “I am sexy and I know it”, dar de multe ori mă simt anume așa, fiindcă am totul pentru a fi fericită. Și mă refer aici nu doar la aceste două cârje. Sunt sigură că atunci când voi avea copii, ei vor povesti la toți că au o mamă deosebită – nu pentru modul în care se deplasează, dar pentru că le este un exemplu.

Viața noastră e plină de vise, dar și multe frici. Înainte să faci un pas către cineva, nu te grăbi – respiră adânc, relaxează-te și lasă stereotipurile după ușă.

++75521817_432612514112110_1462298843730149376_n

Relax and Leave Stereotypes Behind

Hello! I’d like to suggest you to play a little game of imagination. Let’s imagine that in the country of each and every one of us women with disabilities respect themselves. They are not pointed at on the street, and if they hold hands with their boyfriend – they are not asked if that is their brother. Nobody insists to give them money when they clearly refuse it. And if a woman with disabilities wants to give birth to a child, she is not asked by the doctor ‘Aren’t you afraid your child will be like you?’.

We have a problem in Moldova, small country from Eastern Europe. The lack of self-confidence of women with disabilities has deep roots and it comes not only from the family, but also from the society and the system. Do you know why in Moldova women with disabilities are seen as asexual? Because they are being brought up like this. The family suggests that if you have a disability, you cannot give birth to children and you must stay home. Men do not treat you like a woman, because nobody taught you how to be a woman. The system sees you as a problem – a social case that must be solved and needs treatment.

I think it’s time to say STOP to prejudices! The first step towards our healing as a society will be realizing that women with disabilities are important as personalities. I believe that people’s mindsets can be changed by organizing awareness-raising campaigns, by publishing success stories of women with disabilities who created families and gave birth to children or hold public positions.

Each of us is valuable in one’s own way, regardless of the color of skin, the spoken language or the way of moving. Of course I am not walking down the street singing ‘I am sexy and I know it’, but I often feel that way, because I have everything to be happy. And I don’t mean only these two crutches. I am sure that when I have children, they will tell everyone that their mother is special – not because of the way she moves, but because she sets an example.

Our life is full of dreams, and of fears as well. Before making a step towards someone, take your time – take a deep breath, relax and leave stereotypes behind.

++75336389_2666896620033180_8886000285579739136_o

++IMG_20191111_161753

++IMG_20191111_141452

++76773241_3179406448797083_5667847317219180544_n

 

Scrie un comentariu

Din categoria Evenimente

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s