Arhive lunare: aprilie 2017

Festivalul Limbilor și-a celebrat jubileul de 10 ani în Moldova

17902788_1433049883383652_840340365_oRecent în capitală s-a desfășurat cea de-a zecea ediție a Festivalului Limbilor, în care fiecare doritor a avut ocazia să aleagă 4 din cele 24 de limbi prezentate la eveniment și grupate în limbi indo-europene, vorbite de etniile RM, limbi orientale și limbi artistice. Noutatea acestei ediții l-a constituit introducerea celui de-al patrulea grup al limbilor care a cuprins limbajul Braille, Esperanto, limbajul semnelor, al dansului, al modei și cel al emoțiilor.

Conform organizatorilor, festivalul dă ocazia nu doar de a afla noi informații privind diversitatea limbilor răspîndite pe teritoriul Republicii Moldova, cît și peste hotarele ei, dar și posibilitatea de a afla direct de la reprezentanții altor culturi istoria lor și a limbilor sale natale.

Ecaterina Postolati, co-fondator și manager de proiecte la Centrul de educație non-formală «Diversitate», una dintre organizatorii Festivalului Limbilor a menționat: “Prin acest festival încercăm să promovăm diversitatea culturală, lingvistică și cea etnică, arătînd că diversitatea constituie o parte componentă din viața noastră și este ceva foarte frumos. Suntem diferiți, vorbim limbi diferite, însă putem fi uniți în același timp”.

La ceremonia de deschidere a evenimentului a vorbit fondatoarea Clubului Toleranței al CCE “KEDEM”, Kira Kreyderman, care a mărturisit că festivalul a fost conceput inițial ca o platformă pentru dialog, în care oamenii se vor putea întîlni, face schimb de experiență între limbi și culturi, pentru a lucra cu stereotipurile sale: „Acest festival – a spus Kira Kreyderman  – este spațiul unde limbile nu ne despart, dar ne oferă ocazia să ne cunoaștem mai bine”.

17887674_1433048976717076_694100285_oÎn cadrul evenimentului, a fost prezentată în hol expoziția de fotografii și istorii a oamenilor cu identitate entică mixtă „Pentru că trăiesc aici 2.0” (Because I Live Here 2.0), cu scopul de a promova diversitatea culturală și etnică din RM.

Festivalului Limbilor a fost organizat de Clubul Toleranței al CCE “KEDEM”, de Centrul de educație non-formală «Diversitate», susținut de Congresul Euro-Asiatic Evreiesc.

Text și foto: Victoria Boțan

 

Scrie un comentariu

Din categoria Evenimente

Lansarea revistei „Zorale Jiuvlia” – o voce pentru femeile rome din RM

Un women

Photo: UN Women

Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor a avut loc lansarea revistei „Zorale Jiuvlia” în cadrul discuțiilor publice pe marginea importanței funcției de mediator comunitar la nivel național.

La eveniment s-au discutat succesele și provocările cu care se confruntă comunitatea romă din RM, fiind remarcată importanța aprobării de către Moldova a celui de-al treilea Plan de acțiuni pentru susținerea și integrarea populației rome în așa domenii ca educația, sănătatea și angajarea în cîmpul muncii.

Coordonatorul rezident ONU, Dafina Gherceva, în cadrul evenimentului a subliniat importanța majoră a lucrului efectuat la noi în țară de către mediatorii comunitari, atrăgînd atenția Guvernului RM în necesitatea de a spori capacitățile și numărul mediatorilor comunitari. De asemenea, ea a reamintit rezultatele “Studiului privind percepțiile și atitudinile față de egalitate în Republica Moldova” pentru 2015, care au demonstrat că persoanele de etnie romă rămîn în continuare discriminate în țara noastră.

Conform Silviei Feraru, mediator comunitar s.Cărpineni r. Hînceşti, perioada anilor 2012 – 2014 poate fi considerată apogeul instituirii mediatorilor comunitari, însă din spusele ei, din 2015 situația mediatorilor s-a înrăutățit, cînd au intrat în vigoare la nivel național noile prevederi legislative privind finanțarea adescentralizată, fapt care a stopat angajarea mediatorilor comunitari.

Continuă lectura

Scrie un comentariu

Din categoria Evenimente