Cuțitul a ajuns la os

alegerinAlegem primarii, dar nu și o altă mentalitate. Credeți că exercitarea dreptului la vot ne face automat cetățeni demni ai acestei țări? De ce în ura asta față de alți candidați am uitat ce înseamnă bunul simț și tolerența? De ce lăudăm un act de vandalism, atunci cînd se referă la o persoană pe care nu o vrem la guvernare și îl criticăm dacă e vorba de „alesul” nostru? Oare individul care a realizat acest act, pe lîngă propria satisfacție și amuzamentul unor alegători, și-a pus întrebarea ce exemplu dă pentru chișinăuieni?

Problema noastră nu este în aleșii din parlament și nici acei din primărie, problema noastră cea mai mare suntem chiar noi. Vrem ca cineva să vină și să ne rezolve ceea ce ne stă în puteri ca cetățeni – să fim responsabili pentru gândurile și faptele noastre.

Cum poți să te numești primar pro-european al capitalei cu valori democratice, bazate pe toleranță și egalitate, facând niște declarații aberante și sexiste chiar după alegeri? Citez: “Doamnei Greceanîi vreau să îi mulțumesc pentru participare. Să o felicit pentru faptul că a avut curajul să se implice în această campanie. Mai rău pentru bărbații din cadrul PSRM și mai departe de la Kremlin, care s-au ascuns după fusta ei. Trebuiau să iasă în față, așa cum se cuvine într-o asemenea situație. Nu o doamnă care deja la apusul activității, la 59 de ani, la vârsta de pensie, hai du-te și candidează la primăria Chișinău.… Domnule primar general, de cînd vîrsta de pensionare stabilită prin lege, reflectă incapacitatea cuiva de a se implica în politică sau alte activități? Ați spune același lucru și la întrevederea cu cancelarul germaniei Angela Merkel (care apropo a atins vârsta de 60 de ani)?

De ce data de 9 mai a devenit ținta atacurilor verbale spumoase din partea “patrioților” și celor numiți de ultimii “gândaci de colorado”? De ce suntem buni de ură, dar de fapte în folosul societății noastre ba? Mă întreb deseori, cui îi convine această intoleranță și dezbinare socială?

Dacă cineva mai crede că va veni un El sau o Ea să facă ordine la noi în țară, se înseală. Europa nu este direcția politică pe care am ales-o. Europa sunt eu, tu și noi toți, cei care vrem un viitor mai bun, dar nu știm cum să acționăm, fiindcă ne-am învățat să gândim ca o societate dezbinată. Mai bine zis, așa am fost învățați. Haideți să-i lăsăm în pace pizina# și pidorin#, vorba facebook-ului, și să începem de la noi, de la propria cultură generală…

Dă un exemplu bun. Nu scuipa în stradă, nu arunca jos gunoiul, nu vorbi urît, nu înjosi pe omul cu care nu ai viziuni similare. Nu judeca pe cineva după limba în care ți-a răspuns pe stradă, în transport public sau în magazin, bazîndu-te doar pe principii etnice sau lingvistice, nu și pe respect. Nu critica pe cei care n-au ieșit la alegeri, fiindcă n-au putut găsi răul mai mic. Nu critica pe cei care au părăsit difinitiv țara, poate în adînc mai speră într-un viitor aici, măcar pentru părinții și buneii săi.

Îmi doresc o tara in care institutiile statului, precum Academia de Stiinte a Moldovei (si toate celelalte!) nu se vor ocupa de agitatie politica inainte de alegeri..

Imi doresc o țară în care tinerii vor ieși să protesteze și să-și exercite dreptul la vot la fel de activ cum merg la concertele organizate în PMAN și diferite festivaluri…

Îmi doresc o țară în care președintele statului nu va declara niciodată în fața presei că are probleme mai importante de rezolvat decât miliardul furat din țara pe care o conduce… apropo, tot de la NOI furat…

Eu chiar îmi doresc o astfel de țară, e atît de grav?

Foto: Ion Ples Alexandru

Scrie un comentariu

Din categoria Gînduri

Lasă un comentariu