Arhive lunare: august 2016

Victoria Boţan, jurnalistă și model de viață: „Toleranţa este o monedă rară în Republica Moldova”

vica-9Victoria este o fire sociabilă, energică şi creativă, atu-uri pe care le valorifică la maxim în tot ceea ce face. Şi nu face puţine lucruri. Este jurnalistă, blogger, o persoană foarte implicată în activităţi sociale şi culturale. De curând a descoperit un domeniu în care spune că s-a regăsit-drepturile omului şi tot de curând este stagiară la UN Women Moldova. Despre toate astea, Victoria ne povesteşte pe larg, în interviul ce urmează.

“Eşti feminină când te afli în armonie cu tine însăţi … ”

Eşti o fire foarte activă, o profesionistă pasionată de meseria ei şi o persoană implicată civic. Dar înainte de toate, eşti femeie. Vorbeşte-mi despre feminitate. Cum o defineşti şi percepi tu?

Feminitatea este ceva ce vine din interior, din energia pe care o emană femeia prin zâmbet, privire, gesturi și ținută. Ești feminină întâi de toate când te afli în armonie cu tine însăţi, când știi ce îți dorești de la viață și îndeplinești cu succes atribuțiile pe care ți le-ai asumat.

Vica-1

Eşti om de radio şi blogger, persoană implicată în activităţi sociale şi culturale. Vorbeşte-mi câte puţin despre pasiunea pentru radio şi cea pentru scris.

În perioada când eram studentă la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova mă pasiona foarte mult radioul. Pe vremea aceea am lucrat la câteva posturi de radio private din capitală şi a fost o experienţă foarte frumoasă deoarece am avut parte de un director de aur și niște colegi minunați, care m-au tratat cu răbdare și multă înțelepciune, atunci când am ajuns prima dată la radio și nu aveam experiență în domeniu. Îmi amintesc şi acum cu nostalgie de acea perioadă frumoasă.

Continuă lectura

Scrie un comentariu

Din categoria Interviu

Promovăm drepturile omului la CIVIC FEST 2016

IMG_6891

Sursa: Civicfest.md

Festivalul Internațional Civic Fest “Moldova pentru cetățeni” s-a desfășurat al patrulea an consecutiv și a reunit cele mai active ONG-uri din țară și de peste hotare în domeniul societății civile cu scopul de a informa, motiva și a educa cît mai multă lume în spiritul cetățeanului activ și cointeresat să promoveze dezvoltarea comunității.

Zilele Societății Civile la Gustar

În cadrul “Gustarului” festivalul Civic Fest s-a desfășurat în acest an în premieră, la Furceni, Orhei. Timp de două zile, pe 6 și 7 august, circa 45 de ONG-urile au avut posibilitatea să-și prezinte activitățile și proiectele într-o formă interactivă pentru vizitatori, prin concursuri, masterclass-uri și jocuri. Astfel, lunca Răutului a devenit pentru cîteva zile un adevărat “orășel” stilizat în ambianță rustică, cu miros îmbietor de bucate tradiționale, cu muzică de calitate și atmosferă degajată.

D. este refugiată din Siria (a rugat să nu-i fie dezvăluit numele). La festivalul Civic Fest ea a participat în calitate de voluntară al Centrului de Caritate pentru Refugiați din Moldova: “Mă bucur că sunt implicată în cadrul evenimentului pentru că aici am făcut cunoștință cu alți voluntari din diverse organizații și am făcut schimb de experiență cum de comunicat cu oamenii și de făcut ONG-urile noastre mult mai vizibile pe plan social.”

P60806-165851

Photo: Elena Botezatu

P60806-171638

Photo: Elena Botezatu

Viorica Tataru, regizoare, activistă și reporteră la Ziarul de Gardă, a remarcat o idee utilă pentru organizatorii festivalului: “Susțin astfel de evenimente și apreciez munca depusă din partea organizatorilor, însă mi-aș dori ca în următoarele ediții să fie mult mai implicați sătenii, să se simtă culturalizarea acelei localități. Mi-ar fi plăcut ca fiecare sătean să aibă ocazia să fie gazda evenimentului, să vină cu ceva de vînzare, să ne învețe meșteșuguri sau să fie implicat în programul cultural al Gustarului.”

Continuă lectura

Scrie un comentariu

Din categoria călătorii prin Moldova, Evenimente

Femeile migrante se implică în dezvoltarea Moldovei (Comunicat de presă)

1. Foto - UN Women - Dorin Goian40 de femei cu experiența migrației au discutat prioritățile de dezvoltarea ale țării și implicarea lor în acest proces, în cadrul seminarului „Femeile migrante dezvoltă localitățile din Moldova”, care s-a desfășurat pe 15 și 17 august la Chișinău. Seminarul este parte a proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor migrante” implementat de UN Women Moldova cu suportul Uniunii Europene.

Participantele seminarului vin din diferite regiuni ale țării și ale lumii, o parte dintre ele sunt proaspăt venite din Italia, Spania și SUA, altele sunt revenite în Moldova de mai mult timp.

În cadrul evenimentului, participantele au învățat despre planificarea strategică și cea bugetară, și-au consolidat abilitățile de scriere a proiectelor, de liderism și comunicare. De asemenea, ele au discutat despre domeniile în care vor să se implice și modalități de lucru cu autoritățile locale și centrale pentru a obține rezultate comune.

Continuă lectura

Scrie un comentariu

Din categoria Evenimente

Fetele schimbă Moldova prin tehnologii

13244825_1006493836112860_5716239200803909963_n

Photo: GirlsGoIT  Strășeni

Nicoleta Țîrdea este elevă în clasa a 11-a la Liceul Teoretic “Ion Vatamanu” din Strășeni. Ea este ambasadoarea programului „GirlsGoIT Bootcamp” în localitatea sa și spune că din clasa a 9-a era convinsă că va alege tehnologii informaționale ca profesie, deoarece „e ca o dragoste pe care n-o poți explica,” mărturisește tînăra cu un zîmbet larg.

12798881_561247374043286_4786628706425397545_n

Anul trecut ea a participat alături de alte fete la tabăra de vară a programului GirlsGoIT. Absolventele taberei au creat cîte un grup local în raioanele din care provin. În așa mod a apărut clubul din Strășeni, unul din cele 7 cluburi din țară unde fetele învață tehnologiile, în cadrul proiectului „GirlsGoIT Bootcamp”. Scopul acestui proiect este să susțină interesul tinerelor din toate zonele țării pentru antreprenoriat și tehnologie, ca fetele să dezvolte un proiect a lor ce soluționează o problemă de bază din comunitățile lor.

Nicoleta spune că cel mai culminant moment pentru ea a fost prima ei întîlnire cu limbajul de programare HTML în cadrul taberei: „La îndrumarea mentorilor, am scris cîteva linii de cod, care nu ne sugerau nimic la început. După care am salvat fișierul și l-am deschis într-un browser nou.” Atunci și s-a întîmplat „miracolul”, după spusele ei, fiindcă au avut în față o pagină funcțională, creată doar cu ajutorul a cîtorva cuvinte.

În IT este viitorul nostru

IMG_20160605_095228

Photo: Victoria Boțan

Una dintre colegele de clasă pe care Nicoleta le-a motivat să aplice la acest program este Georgeta Galușca: „Cînd am aplicat la proiectul GirlsGoIT Bootcamp am dorit să aflu mai multe despre crearea unei pagini web, ca ulterior să aplic aceste cunoștințe în domeniul antreprenoriatului, în care aș dori să-mi continui studiile universitare.”

Tînăra spune că fără IT nu ne vom putea descurca în viitoarele noastre profesii. Georgeta consideră că încurajarea fetelor în utilizarea tehnologiilor informaționale este extrem de importantă, pentru că astfel femeile nu vor fi date la o parte și se vor implica mai activ în luarea deciziilor în comunitățile lor.

Aplicarea în acest proiect i-a stîrnit fetei interes, fiindcă este dedicat în totalitate femeilor: „La noi în societate încă mai persistă stereotipul că doar bărbații se descurcă bine în IT. Nu este adevărat – zîmbește Georgeta – O femeie la fel de bine se poate pricepe în acest domeniu, iar poiectul GirlsGoIT vine să ne susțină și să ne deschidă noi oportunități din lumea IT-ului.”

1915365_963815500380694_7481725541687186639_n

Photo: GirlsGoIT Strășeni

Platforma web pentru meșterii populari

Timp de 12 săptămîni, echipa din Strășeni a muncit cot la cot la construirea unei platforme web pentru prezentarea meșterilor populari și vânzarea obiectelor din artizanat create de ei: „Ne-am gîndit că acest lucru ar promova valorile tradiționale din Strășeni și, totodată, ar fi o sursă de venit pentru oamenii de la sat, sau chiar pentru cei tineri, care pot confecționa ceva frumos și memorabil,” spune Georgeta.

După spusele fetei, în Strășeni există foarte mulți olari, oameni care pot împleti din vreascuri sau confecționa lucruri frumoase, însă nu au unde să-și prezinte produsele: „Pe viitor, sperăm să organizăm tîrguri în care acești meșteri se vor putea aduna pentru a-și prezenta și vinde lucrările”, a concluzionat Georgeta.

Dragoste, răbdare și multă pasiune pentru IT

Dragoste, răbdare și multă pasiune pentru IT, anume de aceste calități au dat dovadă în lucru cu fetele trainerii proiectului: „GirlsGoIT Bootcamp” din raionul Strășeni. Unul dintre ei, Vladimir Tribusean, a menționat că durata de 12 săptămîni a proiectului este una destul de scurtă pentru începători, însă acest termen e destul ca să însămînțezi dragostea pentru IT: „Asta-i important – a spus Vladimir – Fetele sunt entuziasmate de domeniul tehnologiilor, le aducem exemple și din experiența proprie.”

13413746_1014393391989571_4370297917565468812_n

Photo: GilsGoItStrășeni

Este vital să încurajăm fetele

Alina Russu, manager Comunicare al proiectului GirlsGoIT, spune că în era tehnologiilor moderne, care ne înconjoară și avansează rapid, cunoașterea domeniului tehnologiilor informaționale a devenit o necesitate: „În condițiile în care zonele rurale ale Republicii Moldova au acces limitat la unele resurse sau oportunități, consider că este vital să încurajăm fetele să utilizeze tehnologiile IT, ceea ce le-ar permite să-și descopere propriul potențial, noi oportunități, dar și să-și planifice o ulterioară carieră în IT, pentru un viitor prosper.”

922860_963815233714054_7155120270241716441_n

Photo: GirlsGoIT Strășeni

11898664_10153639530441062_8700721715001107154_n

Photo: GirlsGoITStrășeni

GirlsGoIT este o inițiațivă comună a UN Women Moldova, Centrul de Guvernare Electronică, Novateca și TEKEDU.

Acest program este sprijinit de către USAID, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Ambasada Germaniei, Ambasada Statelor Unite, Consiliul Europei, Spark Research Lab, Tekwill, StarNet, Consiliile Americane, Endava și IP Group.

2 comentarii

Din categoria Evenimente, Interviu